Werelddag Dementie: 70% van de Vlamingen is bang voor dementie

Vandaag is het Werelddag Dementie. Thema is de eenzijdige beeldvorming over dementie die leidt tot gemiste zorg en isolement. 70 % van de Vlamingen heeft angst voor dementie.
Vlaams minister van welzijn, Volksgezondheid en gezin jo vandeurzen stelt vandaag in Brugge de resultaten voor van een studie over hoe de Vlaming kijkt naar personen met dementie. En om werk te maken van een meer genuanceerde beeldvorming over dementie ondertekenen de Vlaamse alzheimer Liga, de Vlaamse Ouderenraad, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, de Provincie West-Vlaanderen en de stad Brugge als eersten een engagementsverklaring. De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt, is één op vijf. (zie ook het dossier van Weliswaar over dementie: bit.ly/Os4EnR).


Meer dan ooit maakt de ziekte haar opmars. Toch heerst er nog een taboe rond dementie. Om dat taboe aan te kaarten, gaf jo vandeurzen aan het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de opdracht om na te gaan hoe de gemiddelde Vlaming kijkt naar personen met dementie.
Eén van de uitkomsten van het onderzoek is dat 70% van de Vlamingen angst heeft voor dementie. Onder meer die angst en de eenzijdige beeldvorming maakt dat er een leemte van ongeveer één jaar is tussen de eerste symptomen van dementie en het melden ervan aan een vriend of de partner. Meer nog, pas twee tot drie jaar na de eerste tekenen van dementie stelt een arts de diagnose. Hierdoor wordt tijdige en passende zorg gemist.

Vandaag worden lokale en provinciale overheden, organisaties die werken rond dementie, media, socio-culturele verenigingen, enz. proactief gecontacteerd om via een charter en concrete acties mee te werken. Zo zullen tijdens de slothappening van de Werelddag Dementie de Vlaamse alzheimer Liga, de Vlaamse Ouderenraad, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, de Provincie West-Vlaanderen en de stad Brugge als eersten de engagementsverklaring ondertekenen.

www.dementievriendelijkbrugge.be


Dementievriendelijk Brugge


 

15 sep 2012 07u00
meer over
zie ook rubriek